Πρόγραμμα φεστιβάλ 2017

Στο πλαίσιο των εργασιών για την προετοιμασία του 1ου Lesvos Food Fest συμπεριλάβαμε μια γκάμα δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα, τις ντόπιες πρώτες ύλες και τη Λεσβιακή γαστρονομική κουλτούρα προσανατολίζοντας τις γεύσεις και την παρουσίαση τους σε ένα πάντρεμα παραδοσιακών και σύγχρονων πρότυπων. Οι δράσεις ανάδειξης των προϊόντων του νησιού μας συμπεριλαμβάνουν:

Ημέρα 1η // 14-7-2017

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στις 18.30, ο Μόλυβος και οι κάτοικοί του ανοίγουν τις περιποιημένες αυλές και παροτρύνουν τον επισκέπτη σε μια περιπλάνηση  στα καλντερίμια του,  με ξεναγούς τις γυναίκες της γειτονιάς. Οι επισκέπτες στη συνέχεια θα μεταφερθούν μετά μουσικής στον ανοιχτό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης όπου θα προσφερθούν μεζεδάκια με οικοδεσπότες τους παραγωγούς του νησιού.

Εργαστήρι στις αυλές του Μολύβου // «Γειτονιό»

Γυναίκες σε αυλές ιδιωτικών ή δημοσίων κτιρίων δημιουργούν ένα εργαστήρι παραγωγής πρώτων υλών και παροτρύνουν τους επισκέπτες να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας. Τα υλικά, ζύμες και μίγματα πλάθονται μπροστά στους επισκέπτες ενώ εξηγούνται και παρουσιάζονται και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής των συνταγών.

Φέτος θα παρουσιαστούν στις αυλές οι Χάχλες, οι Γιουφκάδες, τα Αμυγδαλωτά (ή Γεμάτα) και το Μανεστράκι.

Στόχος της δράσης είναι η παρουσίαση συνταγών μέσα από τον ζωντανό πυρήνα των γυναικών της γειτονιάς που συναντιούνται με αφορμή την παραγωγή παραδοσιακών εδεσμάτων και πρώτων υλών για την καθημερινή τους μαγειρική ή για ειδικές κοινωνικές περιστάσεις.

Lesvos Fingerfood

Προσπαθώντας να αποφύγουμε την στατική εκθεσιακή παρουσίαση συσκευασιών, κάνουμε προτάσεις και συνθέσεις σε fingerfood// μπουκίτσες, παρουσιάζοντας ιδέες για σερβίρισμα. Η μεσογειακή τάση meze & tapas συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο και θέλει τις πρώτες ύλες να συνδυάζονται δυναμικά σε πρωτότυπα σκεύη. Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν είναι:

  • Ελιές και προιόντα ελιάς
  • Λάδι
  • Προιόντα Αρτοποιίας
  • Αλίπαστα
  • Γαλακτοκομικά
  • Ζυμαρικά
  • Τραχανάς
  • Όσπρια
  • Αγροτικά Προϊόντα
  • Γλυκά – Μαρμελάδες
  • Αλκοολούχα Ποτά
  • Αναψυκτικά
  • Πήλινα σκεύη παρουσίασης
  • Σκεύη από ξύλα ελιάς

Οι τελικές συνταγές-συνδυασμοί θα προκύψουν κατόπιν προτάσεων από τους συνεργαζόμενους σεφ, συνεργάτες και τους ίδιους τους παραγωγούς. Η παρουσίαση θα γίνει στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μολύβου στις 21.00.

Στόχος είναι προβολή των τοπικών προϊόντων παρουσιάζοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους τελικής παρουσίασής τους. Και σε αυτή τη δράση θα ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών για την από κοινού παρουσίαση των προϊόντων σε μια ενιαία συνταγή.

Ημέρα 2η // 15-7-2017

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα παιδιά που θα μυηθούν στις αισθήσεις και την τέχνη της μαγειρικής, ενώ το βραδάκι θα μεταφερθούμε σε ένα αλλοτινό σκηνικό beach party στην παραλία με κιθάρες και cocktail εμπνευσμένα από ποτά που παράγονται από τις Λεσβιακές ποτοποιίες. Τιμώμενο πρόσωπο ο Αλέξανδρος Παπανδρέου σε ρόλο έκπληξη, παρουσιάζει τα τοπικά υλικά και συνταγές.

Ούζο με μεζέ

Παιδικά μαγειρέματα (10.00 – 12.00)

Παιδιά 5-8 και 9-12 ετών συμμετέχουν σε ένα εργαστήρι παραδοσιακών συνταγών που θα στηθεί στην πλατεία Λευκονίκου.

Στόχος η ενεργοποίηση των αισθήσεων της μαγειρικής και η γνωριμία με τις πρώτες ύλες και τις συνταγές του νησιού μας. Οι προτεινόμενες συνταγές είναι γκιουζλεμέδες, κουλουράκια μούστου, σφουγγάτο, «φοινίκια» και κολοκυθολούλουδα ενώ η εισαγωγή στο εργαστήρι θα συμπεριλαμβάνει μίξεις καρυκευμάτων και μυρωδικών με χοντρό αλάτι από τις αλυκές του νησιού. 

Οpen bar στην παραλία  (21.00)

Δημιουργούμε ένα σκηνικό beach party και παρουσιάζουμε μια σύγχρονη εκδοχή παρουσίασης των αλκοολούχων ποτών που διαφοροποιείται από το κέρασμα και το συνοδευτικό φαγητού αναδεικνύοντας  συνδυασμούς αλκοολούχων ποτών σε cocktail ή long drinks με βάση τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται στο νησί μας.

Στόχος αυτής της δράσης είναι η προβολή και ανάδειξη των τοπικών αλκοολούχων ποτών όπως ούζο, cherry, brandy, λικέρ σε ένα σκηνικό «πάρτυ» στην παραλία του Μολύβου.

Ημέρα 3η // 16-7-2017

 Ούζο με μεζέ και χορό στο λιμάνι του Μολύβου (21.00)

Μια ημέρα του φεστιβάλ αφιερωμένη στο ούζο. Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ με πρωταγωνιστές ντόπιους και επισκέπτες του νησιού θα  παρουσιάσει όλες τις εκφάνσεις της Λεσβιακής διασκέδασης (χορός- μουσική-ουζοποσία).

Μια γιορτή θα στηθεί στο λιμάνι του Μολύβου με έμφαση στη γαστρονομική παράδοση του νησιού που διαχρονικά βασίζεται στο ούζο, τον μεζέ και την παρέα.

Συντελεστές της εκδήλωσης θα είναι χορευτικά σωματεία, κοινό, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, οι ταβέρνες λιμανιού και οι ποτοποιίες.

Στόχος είναι η παρουσίαση της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης στο λιμάνι του Μολύβου, επικοινωνώντας παράλληλα το μήνυμα της συλλογικότητας.

Παράλληλες δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του Μολύβου -και όχι μόνο- σερβίρουν το παραδοσιακό «ούζο με μεζέ», φέρνοντας  στο προσκήνιο την καθημερινή συνήθεια του παλιού καφενείου.

Αλάτι και βότανα της Λέσβου (Σάββατο & Κυριακή 10.30 – 12.30)

Στο πρόσφατα ανακαινισμένο οθωμανικό χαμάμ παρουσιάζονται τα βότανα της Λέσβου σε συνδυασμό με το αλάτι της. Το εντυπωσιακό κτίριο του χαμάμ θα φιλοξενήσει αυτή τη δράση γνωριμίας του επισκέπτη με το αλάτι και τη διαδικασία παραγωγής του στις αλυκές Καλλονής που αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Μεσογείου. Μαζί με το αλάτι αναγνωρίζουμε, μυρίζουμε και συνδυάζουμε τα πολύτιμα βότανα της Λεσβιακής γης.

Οliveoiltasting (Σάββατο & Κυριακή 10.30 – 12.30)

To Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου θα φιλοξενήσει ελαιοπαραγωγούς για γνωριμία των επισκεπτών με την Αδραμιτιανή, την Κολοβή και τη Λαδιολιά από τις οποίες παράγεται το ξακουστό και πολυβραβευμένο ΠΓΕ Λεσβιακό ελαιόλαδο. Η γεσυσιγνωσία oliveoiltasting που θα συνοδεύεται από την  παραδασιακή καπιράδα.