Πρόγραμμα φεστιβάλ

ΑΓΙΑΣΟΣ 16.7
Μοναστηριακές γεύσεις της Αγίας Σιών

Η ΑΜΚΕ “Visit Agiasos” σας προσκαλεί σε μια μαγική διαδρομή μοναστηριακών γεύσεων.

10:00 Παιδικό εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακού χαλβά
Τα παιδιά θα φορέσουν τους σκούφους και τις ποδιές τους και θα φτιάξουν παραδοσιακά αγιασώτικα χαλβαδοπταρέλια στο χαλβαδόσπιτο της Αγιάσου! Ελάτε να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά από τη γνήσια μικρασιατική συνταγή!
18:30 Πλατεία Αγιάσου
Μοναστηριακά εργαστήρια παραδοσιακών συνταγών θα μας περιμένουν στην πλατεία του χωριού.
19:30 Δημοτικό πάρκο
Έχετε δοκιμάσει μοναστηριακά τσιπς; Έχετε γευτεί «πειραγμένο» φρεσκοζυμωμένο ψωμί, βουτηγμένο σε χειροποίητα τοπικά αιθέρια έλαια; Ευκαιρία να γευτείτε τη μοναστηριακή διατροφή αλλιώτ΄κα. Σας περιμένουμε με live μαγειρέματα στο τσουκάλι, σε ένα μοναστηριακό σκηνικό με πολλές εκπλήξεις. Η Ελένη Μαλούπα, Γεωπόνος και Δρ Βιολογίας & Φυσιολογίας Φυτών και η Ελπίδα Κουμαρέλα, αγαπημένη σεφ του νησιού μας θα προσφέρουν γευστικά δείγματα μοναστηριακών συνταγών με μοναδικά ντόπια υλικά!

19:30 Περιπατητική διαδρομή στο Κτήμα Φολίδι

Γνωρίστε τις περιπατητικές διαδρομές της Αγιάσου.
ΠΕΤΡΑ 17.7
Χρώματα και νηστίσιμες γεύσεις

19:30 Πλατεία Ηρώων

Ποιος είπε ότι οι νηστίσιμες συνταγές είναι βαρετές ή άνοστες; Η νηστεία έγινε μόδα. είναι λιτή και συνθέτει μια σύγχρονη βάση για την υγιεινή μεσογειακή διατροφή της μακροζωίας. Παραδοσιακές, δημιουργικές και πρωτότυπες συνταγές αναδεικνύουν τις πρώτες ύλες της Λέσβου σε μια σύνθεση δημιουργικών πιάτων με λαχανικά, λαδερά, όσπρια, ζυμαρικά, θαλασσινά και αρωματικά βότανα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας μας μεταφέρει στο τραπέζι της Σαρακοστής, την παλαιότερη νηστεία της Ορθόδοξης θρησκείας και παρουσιάζει τα πολύχρωμα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας.

Οι καλεσμένοι σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και Δημήτρης Παπαζυμούρης μας φτιάχνουν την δική τους αγαπημένη ταραμοσαλάτα.

ΓΕΡΑ 18.7
Τα «παντρεμένα»
18:00 Νηπιαγωγείο Μεσαγρού

«Δοκίμασε και βρες τον θησαυρό» (δράση για παιδιά 6-12 ετών). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6974361919.

18:30 Εγκαταστάσεις «Μοδούσας», Παππάδος.
Η Κοιν.Σ.Επ. «Μοδούσα» στην 4η συμμετοχή της στο φεστιβάλ θα μας παρουσιάσει «τα παντρεμένα», την αξιοποίηση των υπόλοιπων στην κουζίνα μας, μια παράδοση του τόπου μας, λόγω ανάγκης τις περισσότερες φορές, και όχι μόνο. «Τα παντρεμένα» θα τα εντάξουμε μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πετάμε λιγότερα, ανακυκλώνουμε, μετατρέπουμε άχρηστα σε χρήσιμα, προστατεύουμε το περιβάλλον.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα βρίσκονται τοπικοί σύλλογοι και chef, μάγειρες και μαγείρισσες, καλλιτέχνες και δημιουργοί που καταφέρνουν με υλικά διαλογής να δημιουργούν νέα εικαστικά και χρηστικά αντικείμενα. Η αξιοποίηση των leftovers είναι δημιουργία, απόλαυση εδώ στο μαγικό νησί!

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.7
Εργαστήρι αρχαίας ελληνικής κουζίνας
19:30 Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σας προσκαλεί σε εργαστήρι αρχαίας ελληνικής κουζίνας. Η ελληνική διατροφή και η γαστρονομία αποτελούν μέρος της ελληνικής σκέψης και νοοτροπίας, που τη διαδέχτηκε ο διατροφικός πολιτισμός της Ρώμης. Οι τροφές και οι μέθοδοι μαγειρέματος αναμφίβολα είχαν σχέση με το εμπόριο, τις ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λαών και των ιδεών, αλλά και άμεσα εξαρτώμενες από τα προϊόντα που παρήγαγε ο κάθε τόπος. Ο Δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, θα παρουσιάσει την αρχαία Λεσβιακή διατροφή ενώ παράλληλα οι καλεσμένοι σεφ μας Κωνσταντίνος Κωστάκης και Στράτος Ιωσηφέλλης θα πλαισιώσουν την παρουσίαση με live μαγειρέματα και δοκιμασίες. Μουσική επένδυση της εκδήλωσης από τον Θεόδωρο Ματούλα (άρπα).
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 20.7
Ένα τραπέζι στο Αιγαίο

Πεζόδρομος Κομνηνάκη

10:00 Περίπατος (για όλες τις ηλικίες) Βόλτα στην κεντρική αγορά και τα σοκάκια της Μυτιλήνης. Αναζητούμε ντόπια υλικά, παραδοσιακά μπακάλικα και κρυμμένα καφενεία παρέα με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Παρέα στη Λέσβο».
10:00 Κυνήγι της χαμένης συνταγής (παιδική δράση). Ψάχνουμε να βρούμε υλικά για μια παλιά συνταγή των γιαγιάδων μας.
19:30 Παρουσίαση συνταγών του βραβευμένου σεφ Βαγγέλη Δρίσκα, γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων, live μαγειρέματα, πολύς χορός σε ένα fusion party. Το βιβλιοπωλείο “Book and Art” και η γειτονιά της Κομνηνάκη διοργανώνουν για τρίτη φορά τη δράση στη Μυτιλήνη και ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο μας.

*Παρακαλούμε για τις πρωινές δράσεις δηλώστε συμμετοχή και επιλογή γλώσσας στο βιβλιοπωλείο Book and Art μέχρι τις 19 Ιουλίου.

ΣΤΥΨΗ 21.7
Κεράσματα γιορτής

19:30 Κεντρική Πλατεία Στύψης

Η Στύψη μας φιλεύει με κεράσματα που παραδοσιακά προσφέρονται σε γιορτές. Τα σοκάκια του γραφικού χωριού μετατρέπονται σε σαλόνια υποδοχής των καλεσμένων όπου στρώνονται τα γιορτινά τραπεζομάντηλα, η οικοδέσποινα φοράει τα καλά της και το νοικοκυριό γεμίζει φως από τις χαρές της γιορτής. Προσφέρονται γλυκό καρυδάκι, πλατζέντα και άλλα κεράσματα γιορτής. Θα ακολουθήσει ουζάκι με μεζέ στα καφενεία του χωριού.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης

ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ 21.7
Μαγειριές στο καΐκι

19:30 Σκάλα Πολιχνίτου

Με ένα ξεχωριστό δρώμενο θα ξεκινήσει η δράση στη Σκάλα Πολιχνίτου και αμέσως μετά ο Πολιχνιάτης μάγειρας Χάρης Κατρακάζας μαζί με τον συγγραφέα & ταξιδευτή Νίκο Μαστροπαύλο και ψαράδες της περιοχής θα αναβιώσουν μαγειριές βασισμένες στα υλικά και τις συνήθειες των ψαράδων στα καΐκια. Μαγειριές που αξιοποιούν με μεράκι και ευρηματικότητα τις ψαριές του Κόλπου της Καλλονής. Στη συνέχεια επιχειρήσεις εστίασης της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου θα προσφέρουν εδέσματα εμπνευσμένα από τα τσουκάλια των καϊκιών. Ο «Μπάλος» θα κλείσει τη βραδιά με μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Διοργάνωση: Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου

ΠΛΩΜΑΡΙ 22.7
Ούζο με μεζέ: επιστροφή στο μέλλον
10:00 Λιμάνι Πλωμαρίου
Πρωινή βαρκάδα στη Δρώτα και την Παναγία Κρυφτή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρασίου. Ψήνουμε ψωμάκι με τη γιαγιά Μαρίκα στον ξυλόφουρνο δίπλα στην παραλία και γευόμαστε ψιρούτσ’. Παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή στο 6974826121.
19:30 Πάρκο Πλωμαρίου
Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Πλωμαρίου παρουσιάζει μια δυναμική γαστρονομική προσέγγιση του μεσογειακού μεζέ και τον συνδυάζει με το εθνικό μας ποτό, το ούζο.

Ο τούρκικος meze, τα ιταλικά antipasti, τα ισπανικά tapas και οι ελληνικοί μεζέδες, εμπνευσμένα από Λεσβιακά προϊόντα, παρουσιάζονται με συνοδεία το δημοφιλέστερο απεριτίφ, το ούζο. Οι μεζέδες αποτελούν σύγχρονη γαστρονομική τάση και κοινή αναφορά στις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες που συγκεντρώνουν την παρέα γύρω από το τραπέζι για να μοιραστεί  νόστιμα μεζεδάκια. Μια μεσογειακή πρόταση όπου συνδυάζονται κρεατικά και θαλασσινά σε μια μακρόσυρτη γαστρονομική συνάντηση που έρχεται από το παρελθόν και εξελίσσεται διαχρονικά. Σας περιμένουμε για γευσιγνωσία ελαιολάδου, ούζου και για νόστιμα «μεζεκλίκια».

ΣΙΓΡΙ 22.7
Παραδοσιακό street food

Φαγητά ταυτισμένα με τις παιδικές μνήμες μας. Στο χέρι, κάτι να μασουλάμε στην αλάνα, στην παραλία, στην πλατεία. Κάτι αυθεντικό και νόστιμο από την παράδοση του τόπου μας. Το δικό μας street food οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. «Εξάλλου η ώρα του φαγητού, είναι η ώρα που πεινάμε». Albert Camus, L’ entranger (1942)

9:30 Κάστρο Σιγρίου
BIOBLITZ: Σχέσεις άνθεων και επικονιαστών με τη Δρ Θεοδώρα Πετανίδου, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας, Πανεπ. Αιγαίου.
Αλιευτικό Καταφύγιο Σιγρίου:
10:30 Live cooking: τηγανίτες με μέλι / πετιμέζι (10+ ετών) Μάνος Παναγιωτάρας & Φωτεινή Ευστρατίου.
Παιδικά workshops: 11:00 Ζωγραφίζουμε τα σπίτια των μελισσών: Thomas Watson (ζωγράφος) & Δημήτρης Κόκορης (εκπαιδευτικός εικαστικών)
11:15 Πλάθω κουλουράκια (5–10 ετών): Μάνος Παναγιωτάρας, Φωτεινή Ευστρατίου
13:00 Σαρδέλες φούρνου: Βιβή Σούλιου & Μαρία Πανάγου
19:30 Live cooking με Φωκιανά κατιμέρια, Τενεδιά κεφτεδάκια από τους Κώστα και Παναγιώτα Τσίκνα, χάχλες Bobo από τον Θεοδόση Τοπαλίδη και την Φωτεινή Λαγού και fish & chips από τον Billy Deary. Δοκιμάζουμε ελαιόλαδο, ντόπια μπύρα, κρασί, μέλι και τυροκομικά προϊόντα μετά μουσικής από τον DJ Χρήστο Βότση.

Διοργάνωση: Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Όμιλος Σιγρίου «Θεοφάνης Σιγριανής»

ΜΟΛΥΒΟΣ 23.7
Γαστριμαργικός περίπατος

19:00 Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών

Tα καλντερίμια του Μολύβου πλημμυρίζουν με καλοκαιρινές μυρωδιές. Δημιουργήσαμε pop-up εργαστήρια όπου Μολυβιάτισσες νοικοκυρές και σεφ δημιουργούν ένα σκηνικό μιας υπαίθριας γαστρονομικής βόλτας με δοκιμασίες, μαγειρέματα, photo booths και διαδραστικά δρώμενα.
21:00 Πολυχώρος Πολιτισμού «Δεσμός»
Το βραδινό πάρτι σηματοδοτεί τη λήξη του φεστιβάλ με κρασί, ούζο και live μουσική.
Μαζί μας η Ιωάννα Μπαλαφούτη, η Γεωργία Κουτσούκου, ο Μάριος Τζαγκατζής κι ο Βαγγέλης Χαλβατζής.

Διοργάνωση: Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου

Δείτε το πρόγραμμα το φεστιβάλ στο παρακάτω αρχείο:

LFF5_timetable