Καλεσμένοι

Αλέξανδρος Παπανδρέου

«Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα.

Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου τυχερό που από μικρό παιδί ήξερα με τι ήθελα να ασχοληθώ στην ζωή μου. Η μαγειρική για μένα ήταν το όνειρο μου. Επιβεβαίωσα την επιθυμία μου δουλεύοντας βοηθός chef στο εστιατόριο Ballade της Αθήνας σχεδόν για έναν χρόνο. Συνέχισα την εκπαίδευσή μου στην ecole Ferrandi στο Παρίσι. Η σχολή μου έδωσε τις απαραίτητες βάσεις και γνώσεις σε ένα οργανωμένο περιβάλλον με σημαντικές υποδομές και δυνατότητες.

Η πρακτική της σχολής σε Παρίσι (Plaza Athenee) και Λονδίνο (The Connaught) μου έδωσε την δυνατότητα να έρθω σε επαφή με την πραγματική διάσταση της δουλειάς και να γίνω chef.

Η υποτροφία που μου εξασφάλισε η διπλωματική μου εργασία ήταν το εισιτήριο για τις ΗΠΑ και το Johnsons Wales University όπου δίδαξα βάσεις γαλλικής κουζίνας σε πρωτοετείς φοιτητές. Η διδασκαλία ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Έζησα καθημερινά για ένα εξάμηνο την μαγεία του να μεταδίδεις γνώσεις σε ανθρώπους που αγαπούν την μαγειρική, είχαν θέληση να μάθουν ενώ μάθαινα κι εγώ από αυτούς.

Παράλληλά, στο πανεπιστήμιο παρακολούθησα μαθήματα food styling μια εξειδίκευση που με βοήθησε πολύ στην μετέπειτα πορεία μου και την ενασχόληση με τα media.

Η επιστροφή μου στην Ελλάδα σήμαινε σκληρή δουλειά σε εστιατόρια ως υπεύθυνος chef, στην τηλεόραση και τα έντυπα αλλά και συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Σήμερα παράλληλα με τις υπόλοιπες επαγγελαματικές μου δραστηριότητες δίνω έμφαση στον καινούργιο χώρο της εταιρείας μου Sidayes»

Ο τόπος, τα προϊόντα, οι συνταγές, οι άνθρωποι με οδηγούν για τρίτη χρονιά στη Λέσβο. Ραντεβού στο 3ο Lesvos Food Fest για νέες γαστρονομικές εμπειρίες!

Αλέξανδρος Παπανδρέου

Κωστής Κωστάκης

Ο ΚΩΣΤΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ γεννήθηκε το 1981 και έχει καταγωγή από τη Βασιλική Ιεράπετρας Κρήτης. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας και, στη συνέχεια, φοίτησε στο ΤΕΙ Κρήτης, στο Τμήμα Λογιστικής. Το 2004, αποφοίτησε από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με ειδικότητα στη Μαγειρική Τέχνη, και έκανε την πρακτική του εξάσκηση στο ξενοδοχείο Τιτάνια, στην Αθήνα, και στο Rodos Palace. Συνέχισε την επιμόρφωσή του στη Σχολή Chef d’Οeuvre, όπου παρακολούθησε μαθήματα αρτοποιίας, ενώ μέσω σεμιναρίων εμπλούτισε τις γνώσεις του στη ζαχαροπλαστική, στις παραδοσιακές πίτες και στα αρτοποιήματα. Εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια, με σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα του το Καλυψώ, του ξενοδοχείου Elounda Peninsula, ενώ επιμελήθηκε το μενού και εργάστηκε στα εστιατόρια Canto, στη Γλυφάδα, και MOMA, στο Μοναστηράκι.  Εμπνεύστηκε και δημιούργησε το κατάστημα α λα γκρεκ στο Χαλάνδρι, με χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, τέλος το Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο  από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο 《ΠΙΤΕΣ ΑΠΟ ΧΕΡΙ α λα γκρεκ》

Είμαι πολύ χαρούμενος που για δεύτερη συνεχή χρονιά το Lesvos Food Fest μου κάνει την τιμή συμμετάσχω σε όλη αυτήν χαρά! Φέτος θα τυροκομήσουμε και θα δημιουργήσουμε με τα εκλεκτά τυριά του Μανταμάδου. Ραντεβού τον Ιούλη λοιπόν στην όμορφη Λέσβο!!!

Κωστής Κωστάκης

Μανώλης Παπουτσάκης

Ο Μανώλης Παπουτσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κίσσαμο Χανίων και εκεί έλαβε τη βασική σχολική του εκπαίδευση. Πέτυχε στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου και πήρε το πτυχίο του και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή. Στον στρατό έλαβε τη βασική του εκπαίδευση ως μάγειρας και από τότε και μετά συνειδητοποίησε και αποφάσισε ότι η μαγειρική θα γινόταν το επάγγελμά του και η φιλοσοφία το χόμπι του. 

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής. Ανδρώθηκε μαγειρικά μέσα στην κουζίνα του κρητικού εστιατορίου «Μυρσίνη» και αφού πέρασε από τις κουζίνες άλλων εστιατορίων, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του Κρητικό εστιατόριο, το «Χαρούπι», του οποίου είναι και ο σεφ. 

Το εστιατόριο έχει ήδη διακριθεί με το βραβείο κοινού από τους Χρυσούς σκούφους, με το βραβείο ελληνικής κουζίνας από το Αθηνόραμα και 2 φορές με αστέρι από τα FNL, ενώ έχει δώσει μια νέα δυναμική ανανέωσης στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα. 

Είναι τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και έχει λάβει μέρος ως κριτής σε πανελλήνιους διαγωνισμούς μαγειρικής (Master chef junior κ.α).

Στην Ερεσό φέτος μαγειρεύουμε με καραμέλα απο αγνό πρόβειο γάλα και δείχνουμε σε μικρούς και μγάλους πως μπορεί η παράδοση χωρίς να χάνει τα βασικά γευστικά γνωρίσματα, να μένει ζωντανή και να εξελίσσεται προσφέροντας στη διατήρηση της γαστρονομικής ταυτότητας και προβολής ενός τόπου.

Μανώλης Παπουτσάκης

Χαρίλαος Θεοδωρέλλης

Συνταξιούχος καθηγητής Μαγειρικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας  του τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, με διδακτική εμπειρία 40 ετών στο τομέα της γαστρονομίας. Απόφοιτος του τμήματος Μαγειρικής της Σχολής Τουρισμού Θεσσαλονίκης, εξειδικεύτηκε στο Food and Beverage στο George V HOtel στο Παρίσι αποκτώντας master στο Food and Beverage Management.

Συγγραφέας του βιβλίου Γαστρονομίας “Επιστήμη και Τεχνογνωσία στην Μαζική Εστίαση”, διατέλεσε Σεφ στα Ξενοδοχεία Μακεδονία Παλλάς, Πόρτο Καρράς Grand Resort, Sun Beach Hotel. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία και Φιλανδία προωθώντας την Ελληνική Κουζίνα και Γαστρονομία.


Χαρίλαος Κατρακάζας

Μεγάλωσα και έζησα μέχρι τα 18 μου στο Πολιχνίτο στην όμορφη Λέσβο. Από μικρός είχα ιδιαίτερη σχέση με το χώρο της κουζίνας πάντα προσπαθούσα να βρώ ευκαιρία να μπώ σε αυτή και να βοηθήσω τη μητέρα μου αλλά και να αποκομίσω όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις .Παρόλο που σπούδασα και ασχολήθηκα με άλλο επάγγελμα για πέντε χρόνια η μαγειρική ήταν είναι και θα παραμείνει μέσα στη καρδιά μου .Για αυτό το λόγο αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μαγειρική . Δούλεψα για αρχή σε ένα εστιατόριο στη χώρα της Μυκόνου για καλοκαιρινή σεζόν .Τελειώνοντας ξεκίνησα τις σπουδές μου στην σχολή Le monde και παράλληλα εργάστηκα σε εστιατόριο ,ξενοδοχεία για δύο χρόνια. Ο δασκαλός μου Κατσαριώτης Νικόλαος ήταν αυτός που μου έδωσε τα εφόδια να ξεκινήσω δυνατά τη καριέρα μου. Αποφοιτώντας ξεκίνησα μία συνεργασία με το Λουκάκο Ιωάννη στην εταιρία YES ΑΕ στο design hotel SEMIRAMIS δύο χρόνια και έπειτα ανέλαβα τη κουζίνα του ξενοδοχείου 21 για περίπου τρία χρόνια . Παράλληλα φοίτησα στην σχολή μετεκπαίδευσης της ΣΤΕ .Επειτα ανέλαβα τη κουζίνα της εταιρίας παραγωγής εδεσμάτων Αφοι Στενιώτη Ο.Ε. για πέντε χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκα για ένα χρόνο στα σεμινάρια μαγειρικής με το Λουκάκο Ιωάννη που ήταν μία αξέχαστη εμπειρία. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν σταμάτησα να σκέφτομαι και να επισκέπτομαι με την κάθε ευκαιρία το πανέμορφο νησί μας. Για αυτό επιδιώκω μέσα από το επάγγελμά μου να θυμάμαι αλλά και να μαθαίνω σε όσους άλλους συναντώ την πλούσια γαστρονομία του τόπου μου. Για μένα η μαγειρική είναι έρωτας χωρίς όρια και άνευ όρων.