Πρόγραμμα 20192 Ιουλίου – “Ιστορίες του Γεραγώτικου ελαιώνα”

11:00 Λαϊκή Αγορά και Συμπόσια, εγκαταστάσεις ΜΟΔΟΥΣΑΣ, Παπάδος Γέρας

Γνωρίζουμε τα προϊόντα της περιοχής μέσα από μια λαϊκή αγορά κατευθείαν από τους παραγωγούς, και συζητάμε ενδιαφέροντα ζητήματα για την παραγωγή ελαιολάδου και ούζου, την αλληλέγγυα οικονομία και τη διατροφή σε μια σειρά Συμποσίων (συζήτηση γύρω από τραπέζι συνοδεία φαγητού) από εξέχοντες εισηγητές-έκπληξη. Τοπικοί Σύλλογοι θα ετοιμάσουν ιδιαίτερα κεράσματα για όλους τους επισκέπτες.

11:00-14:00: Λαϊκή αγορά χωρίς μεσάζοντες

11:00-12:30: ΣΥΜΠΟΣΙΑ (ανοιχτές συζητήσεις γύρω από γεμάτο τραπέζι), ουζομεζέδες και κεράσματα από τοπικούς Συλλόγους.

Σίμος Δημήτρης (διατροφολόγος-διαιτολόγος, msc στην Eu4Health): «Ελαιόλαδο: Τρόπος συντήρησης και χρήση του στη μεσογειακή διατροφή»

Κουτσουραδής Αντώνης  (γραμματέας ΚοινΣΕΠ Μοδούσας): «Η μακριά γαϊδούρα της μεταφοράς από το χωράφι στο ράφι. Οδηγίες προς ναυτιλλομένους ελαιοπαραγωγούς»

Ευστρατία Κουζούμη (ΕΛΓΟ Δήμητρα):«Γευσιγνωσία ελαιολάδου: Το οργανοληπτικό πάνελ»

Πλουμπίδης Γιώργος (Dock – Συνεργατικός Χώρος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονοµία): «Δίκαιο και Αλληλέγγυο εμπόριο»

Βαρβαγιάννης Στάθης (παραγωγός-επιχειρηματίας, εκπρόσωπος Συνδέσμου Ποτοποιών-Αποσταγματοποιών Λέσβου): «Μύθοι και αλήθειες για το ούζο»

 «Ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα»

19:30 Έναρξη φεστιβάλ με «Ιστορίες του Γεραγώτικου Ελαιώνα, Εγκαταστάσεις ΜΟΔΟΥΣΑΣ, Παπάδος Γέρας

Η Κοιν.Σ.Επ. ΜΟΔΟΥΣΑ φιλοξενεί παραγωγούς από όλο το νησί με τα προϊόντα τους, και αφηγείται ιστορίες για παιδιά και ενήλικες με έμφαση στα ελαιοτριβεία, τους ανθρώπους τους και τον «κίτρινο χρυσό». Live μαγειρέματα, κεράσματα και cocktails, αναδεικνύουν το ελαιόλαδο αλλά και το ούζο σε ένα σύγχρονο γαστρονομικό πανηγύρι. Καλεσμένοι ο Κώστας Στοφόρος (συγγραφέας) που ταξιδεύει τα παιδιά με «Ένα κουτί Θάλασσα» και η Ελεάνα Χατζάκη που μας αφηγείται μαγικά, «Ιστορίες κάτω από την Ελιά».

19:30: Άνοιγμα περιπτέρων

19:30 – 21:30: Στοφόρος Κώστας (συγγραφέας): «Ένα κουτί θάλασσα» στη Γέρα. 
Τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι

19:30-21:00: Live μαγειρέματα και κεράσματα από δημιουργούς-έκπληξη

20:00: Άνοιγμα bar-mixologyΓκίκας Βαγγέλης (ιδιοκτήτης επιχείρησης Barspoon): cocktails με βάση ούζο, ελαιόλαδο και άλλα αναπάντεχα τοπικά συστατικά!

21:00: Χατζάκη Ελεάννα (αφηγήτρια): «Μαγικές ιστορίες κάτω απ’την ελιά» (για μικρούς και μεγάλους)

22:00: Παραδοσιακό σχήμα με τους: AΛΕΚΟ Καφούνη (σαντούρι, φωνή), ΓIANNA Μαιστρέλλη (βιολί), AΛEΞANΔPA Χρυσικοπούλου (φωνή, λύρα), ΔHMHTPH Μπαλατσούκα (κιθάρα, φωνή)

*Σε όλη τη διάρκεια και ως τις 21:00 θα παίζει στη μικρή αίθουσα του κτηρίου slide show και video της Μοδούσας, όπου θα προβάλλονται οι δράσεις και οι συνεργάτες της.

3 Ιουλίου – “Στη Σκάλα Πολιχνίτου με ουζομεζέδες του Κόλπου Καλλονής”

19:30 Λιμανάκι Σκάλας Πολιχνίτου

Στον τόπο που μοσχομυρίζουν τα θαλασσινά και φύεται ο ξακουστός γλυκάνισος, ο Μορφωτικός Σύλλογος Πολιχνίτου μας καλεί να μαγειρέψουμε και να δοκιμάσουμε αυθεντικούς μεζέδες που συνοδεύουν ιδανικά το ούζο. Ο Λέσβιος chef Χάρης Κατρακάζας και ο πρ. καθηγητής Χαρίλαος Θεοδωρέλλης σε συνεργασία με επαγγελματίες της περιοχής, τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο ο “Μπάλος”, το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Πολιχνίτου, τον Αθλητικό Σύλλογο Πολιχνίτου και τον Ιππικό Σύλλογο Πολιχνίτου, μας συστήνουν τη γαστρονομία της περιοχής με live μαγειρέματα, γευσιγνωσίες, πολύ χορό και μουσική.

21:00 Βραδιά Ούζου με Live Μουσική και τοπικούς χορούς, Λιμανάκι Σκάλας Πολιχνίτου

4 Ιουλίου – “Οι δρόμοι του τυριού στο Μανταμάδο”

Θα ταξιδέψουμε απ’ το χτες στο σήμερα. Η παράδοση θα συναντήσει τη σύγχρονη γαστρονομική εξέλιξη με συνταγές βασισμένες στις πρώτες ύλες του τόπου. Η φρέσκια μυζήθρα, η διαχρονική φέτα, η άλλοτε γλυκιά και άλλοτε πικάντικη γραβιέρα και φυσικά το φημισμένο λαδοτύρι θα είναι οι πρωταγωνιστές αυτού του γευστικού ταξιδιού. Τις εκδηλώσεις οργανώνουν ο Ανθρωπιστικός-Φυσιολατρικός Σύλλογος Ηλιαχτίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων «Η Ομόνοια», τον Αγροτικό Σύλλογο Μανταμάδου, τον Σύλλογο Γυναικών Μανταμάδου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Ταξιάρχης» και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Νηπιαγωγείου Μανταμάδου.

10.30 Τυροκομεία Μανταμάδου

Ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα θα μας μυήσει στα μυστικά της τυροκόμισης και θα μας περπατήσει στους δρόμους του τυριού. Με αφετηρία τα σύγχρονα τυροκομεία Μυστακέλλη, Κουτσαμπάση, Αδαλή και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μανταμάδου  θα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό που θα καταλήξει στην Πλατεία του χωριού. 

11.30 Τα παιδιά τυροκομούν, Πλατεία Μανταμάδου

Ένα εργαστήρι όπου θα μάθει στα παιδιά πως να παρασκευάσουν το δικό τους τυρί και πώς οι αγνές πρώτες ύλες αποτελούν τον βασικό άξονα μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

19.30 “Οι δρόμοι του τυριού” Πολύκεντρο Μανταμάδου

Το απόγευμα ξεκινάει με γευσιγνωσία τυριού. Θα παρακολουθήσουμε θεατρικά δρώμενα με ζωντανή τυροκόμηση, παραδοσιακές μαγειρικές από τις “Μανταμαδιοτοπούλες” που θα μας αφηγηθούν την ιστορία του τυριού στον ευλογημένο αυτόν τόπο. Τη σκυτάλη θα πάρει ο αγαπημένος μας σεφ Κωστής Κωστάκης που θα παντρέψει παραδοσιακά φύλλα από όλη την Ελλάδα με μίγματα εκλεκτών τυριών και προϊόντων από τον Μανταμάδο. 

21.30 Πλατεία Μανταμάδου

Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή μουσική και ουζάκι με μεζέ στην πλατεία του χωριού.

5 Ιουλίου – “Γλυκά κεράσματα κουταλιού στην Πέτρα”

10:00 Παιδικά μαγειρέματα, Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Πέτρα

“Γλυκά” παιδικά εργαστήρια θα διδάξουν στους μικρούς μας μάγειρες παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα της Λέσβου. Θα ανοίξουν παραδοσιακό φύλο και θα φτιάξουν γλυκούς γκιουζλεμέδες με ανθότυρο, που θα κεράσουν στους παρευρισκόμενους. Θα μας ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ανακύκλωσης παρέα με τον καλεσμένο τους, Κωστή Κωστάκη ο οποίος θα μας μιλήσει για τις παραδοσιακές πίτες της Ελλάδας.

19:30 Πλατεία Ηρώου, Πέτρα

Με αφετηρία την Πλατεία Ηρώου παρακολουθούμε εργαστήρι παρασκευής γλυκών κουταλιού από φρούτα εποχής όπως τα φτιάχνουν οι Πετρανές νοικοκυρές αυτή την εποχή και διηγούμαστε ιστορίες από το τελετουργικό του κεράσματος των γλυκών(κουταλάκια) στα παλιά Πετρανά σπίτια βασισμένο σε πρωτόκολλο που δεν έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα. Ένα “κέρασμα εποχής” που θα μας προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας σε έναν διαμορφωμένο χώρο που θυμίζει άλλες εποχές, αλλά και στην αυλή της ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη που για μια ακόμη φορά μας  ανοίγει  τις πόρτες της και μας ξεναγεί  στο μοναδικό αρχοντικό της  με τους αμέτρητους πίνακες ζωγραφικής και τις συλλογές που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Θα ακολουθήσει live μαγείρεμα παρέα με τον Αλέξανδρο Παπανδρέου που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά μιας αλλοτινής συνταγής:  Χαλβάς  “Κουκτσάτος”  παραδοσιακό γλυκό  (…χωρίς κουκούτσια) για να κλείσει γλυκά η μέρα μας!

6 Ιουλίου – “Street Food στον Μόλυβο”

19:30 Οδός “Μιχαήλ Γούτου”, Μόλυβος

Μεταμορφώνουμε τοπικές συνταγές σε φαγητό δρόμου και κάνουμε γευσιγνωσία ντόπιων προϊόντων στον κεντρικό δρόμο του Μολύβου μετά μουσικής και χορού. Μια γιορτή του δρόμου που πλαισιώνεται  από εκπλήξεις, κεράσματα, παρουσιάσεις, εργαστήρια και μαγειρέματα, προσαρμοσμένα σε σύγχρονες τάσεις γαστρονομίας. Πρωταγωνίστριες της δράσης και φέτος οι Μολυβιάτισες νοικοκυρές οι οποίες  μαγειρεύουν για μας στο δρόμο τοπικές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Λέσβιοι παραγωγοί ελαιολάδου, ούζου, μελιού, τυροκομικών προϊόντων, πατάτας, βράσματος κ.α. θα δώσουν το παρόν για γευσιγνωσίες και παρουσιάσεις προϊόντων. 

Προμηθευτείτε το οικολογικό σετ σερβιρίσματος από το περίπτερο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου και δοκιμάστε τις λιχουδιές που ετοιμάσαμε για σας, δωρεάν.

Τη δράση οργανώνει ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου σε συνεργασία με το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου.

Μαζί μας στo… δρόμο  θα είναι ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Παναγιώτης Μπελτζινίτης food stylist και food photographer, που θα δοκιμάσουν τα προιόντα, θα παρουσιάσουν τους παραγωγούς και θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους παρουσίασης των εδεσμάτων.

21:30 Live νησιώτικη μουσική με  “Χρώματα Αιγαίου” απο τη Βασιλική Παπαγεωργίου με ούτι, κανονάκι και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, μας προσκαλούν να χορέψουμε στον δρόμο.

7 Ιουλίου – “Γλυκιά σαν καραμέλα”

Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού θα προβάλει την παρασκευή της “καραμέλας” με την παραδοσιακή τεχνική, καθώς και την ανάδειξή της μέσα από νέες δημιουργικές συνταγές. Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό Σύλλογο Ερεσίων «Φανίας» θα αναβιώσει τις “καντρίλιες” με μαθήματα χορού. Το 3ο Lesvos Food Fest θα κλείσει στην αμμουδιά της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι και γλέντι.

Οι Ερέσιοι πάντα αγαπούσαν τη διασκέδαση, το χορό, το τραγούδι και το καλό φαγητό. Ταξίδεψαν ή μετανάστευσαν στο εξωτερικό, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, και επιστρέφοντας έφεραν νέες ιδέες, που αφομοιώθηκαν από την τοπική παράδοση τόσο στη γαστρονομία όσο και στη διασκέδαση. Κάπως έτσι, το “Dulce de leche” της Αργεντινής έγινε η παραδοσιακή “καραμέλα”, χρησιμοποιώντας το εκλεκτό πρόβειο γάλα της περιοχής,  και “οι καντρίλιες” της Δυτικής Ευρώπης εντάχθηκαν στη διασκέδαση ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

11:00 – Πλωτά μαγειρέματα στην πλατεία Παπανικολή της Σκάλας Ερεσού. 

O διακεκριμένος chef Μανώλης Παπουτσάκης μας προτείνει τρόπους ένταξης της καραμέλας στην σύγχρονη κουζίνα.

18:00 – “Καραμέλα” στην αυλή της Φανής στη Σκάλα Ερεσού

Ερέσια νοικοκυρά θα μας δείξει την παρασκευή της “καραμέλας” με τον παραδοσιακό τρόπο.

*Ακολουθήστε τις σχετικές πινακίδες που θα σας οδηγήσουν από την Πλατεία Παπανικολή στην αυλή της Φανής.

19:30 – “Καντρίλιες” στην πλατεία Παπανικολή στη Σκάλα Ερεσού

Το γλέντι θα ξεκινήσει χορεύοντας “καντρίλιες” με τραγούδια μιας άλλης εποχής.

20:30 – Παρέες με τραγούδι στην αμμουδιά

Mε ούζο και μεζέδες, τραγούδι και χορό σαν μια μεγάλη παρέα, θα κλείσουμε το 3ο Lesvos Food Fest στην παραλία της Σκάλας Ερεσού.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Λαϊκή Αγορά

1/7 – 19:30 Λαική αγορά χωρίς μεσάζοντες, Κεράσματα απο τοπικούς Συλλόγους, Party Δικτύωσης Παραγωγών

Μαθήματα Χορού “Καντρίλιες” 

4 έως 7 Ιουλίου στις 19:30 στην Πλατεία Παπανικολή, Σκάλα Ερεσού

Παιδικές Δράσεις

  • 2/7 –  19:30 “Ένα Κουτί Θάλασσα” απο τον Κώστα Στοφόρο, Εγκαταστάσεις Μοδούσας, Παπάδος
  • 3/7  – 10:00 Παιδικά Μαγειρέματα, Πλατεία Λευκονίκου, Μόλυβος
  • 4/7   – 11:30 Τυροκομηση με τον Κωστή Κωστάκη, Πλατεία Μανταμάδου
  • 5/7   – 10:00 Παιδικά Μαγειρέματαμε τον Κωστή Κωστάκη, Εκκλησία Αγίου Νικολάου, Πέτρα
  • 6/7    – 11:00 Παιδικά Μαγειρέματα με τον Μανώλη Παπουτσάκη, Πλατεία Παπανικολή, Ερεσός

Ούζο με μεζέ σε ταβέρνες και ουζερί στις περιοχές Πολιχνίτου και Σκάλας Ερεσού  

Ερεσιώτικο Πρωινό με τοπικά προιόντα και συνταγές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής